Hanoi Vietnam

Helaas is het om computertechnische redenen niet mogelijk om vanuit Hanoi op de site te komen om hem bij te werken. Oplossing is snel gevonden door mijn zwager te emailen met het bericht dat hij het mailtje even vanuit Waalwijk op de site zet. Bij deze geregeld!!!!!

Ok. Daar gaat ie.

Zoals de meeste al weten zijn we afgelopen week vanuit Laos naar Vietnam, Hanoi gevlogen. Na een turbulent vluchtje met een twee propellermotorig vliegtuigje, zijn we na een flinke smak toch geland om 20.30 uur in Hanoi. Door de taxi van het Classic 1 hotel opgehaald en voor de deur afgezet. Er gingen geruchten in de rondte dat het een grote puinhoop zou zijn op Hanoi-airport met louche taxi chauffeurs en agency-proppers die je zo de taxi in sleuren en bij hun hotel zouden afzetten. Conclusie is dat er voor de rest van de toeristen die niets geregeld hadden nog geen oude fiets voor de deur stond om Hanoi in te komen. hahaha Backpackersverhaaltjes je kent ze wel, iemand heeft de klok.......... Nog even voor de dames van Avanance-catering op onze school.Vietnamairlines serveert vanaf heden broodjes met SISI oftewel snijworst in het vliegtuig. Da was lang geleden. Heerlijk!!!!!!!! Zie foto(als ze uberhaupt door zijn gekomen).Na het uitpakken van onze spulletjes zijn we nog even het nachtleven in gestort voor de nodig alcoholische versnapperingen. We zijn terecht gekomen in Minh's Jazzclub. Een club van Nguen Minh die saxofoondocent is op het conservatorium in Hanoi. In de club hangen foto's van hem en alle grote op aarde. Ophra Winfrey, Chet Baker, Sonny Rollins, the Bird, Herby Hancock.... noem ze maar op, hij kent ze of heeft er mee gespeeld. Zelfs bij ons op het North Sea Jazz festival. Dan moet je wel een deuntje kunnen spelen. Zag hem ook nog met een oude bekende samenspelen, je weet wel.... i did not have sex with.....vul maar in.Te gekke avond om de eerste dag af te sluiten met muziek van de Hanoi conservatorium jongens, geimproviseerde muziek afdeling. My kind of music!!!!!Op dag twee zijn we zelf de stad in gegaan op zoek naar avontuur en cultuur. Eerst nog effe iets anders. We hebben jullie al vertelt dat het in Azie best wel een beetje druk is op straat met verkeer.Ik kan jullie nu zeggen dat Hanoi tot dit moment de kroon spant. Uit de Lonely Planet hadden we al info hoe je de straat moest oversteken??? JA.....en dan??Wij hebben in heel ons leven en op al onze reizen nog nooit zo'n drukte meegemaakt. Als ik je zeg dat hier op elke vierkante meter straat ongeveer 11 scooters rijden dan lieg ik er misschien 2 van. ECHT TE GEK !!!!!!!Bekijk de foto'a en huiver nog maar eens. We weten nu ongeveer hoe we over moeten steken.... "gewoon" rustig naar de overkant lopen en niet naar links of rechts kijken, de scooters gaan dan automatisch om je heen. Makkie als je er al even bent !!! Voor ons na drie dagen dus ook. Als je dat niet wilt blijf je gewoon rondjes lopen, no problem.

Wij zitten in the Old Quarter van Hanoi. Een plek die een kruising is van A'dam en de steegjes van Italie. Gewoon prachtig. Alles gebeurt op straat. Kleding, potten en pannen, de smid, eten, drinken, de supermarkt, noem het maar op het staat op straat. s'Avonds gaan alle toeristen op de stoep zitten en word er een vat bier en flessen sterke drank neer gezet, hele lage krukjes en het feest begint tot in de late uurtjes. Je koopt een groot glas bier voor 20 eurocent en een fles Wodka kost 2,50 euro, incl. cola en ijs. Ze maken gewoon een alcoholist van je. Dat valt ons trouwens wel op dat heel Azie zwaar aan de drank zit. s'Morgens, s'middags, s'avonds of in de nacht, het is allemaal hijsenmattijsen. Ze zullen het wel lekker vinden, hahaha.Natuurlijk hebben we ook wat cultuur gehapt door een wandeling van 10 kilometer door het oude gedeelte. Er zijn 16 straten die allemaal genaamd zijn naar hetgene wat er verkocht wordt. Hang Dong is bijvoorbeeld Silk of zijdestraat.Makkie als je een beetje Vietnamees spreekt. Het is wel een kakafonie van geluid op straat. De scooters en enkele wagens produceren meer toetergeweld dan een MIG met 11 motoren die opstijgt. Soms ben je blij dat je effe naar binnen kan.

We zijn ook nog naar de St. Jan van Hanoi geweest. Een schitterende kathedraal. Er zijn hier, in tegenstelling tot een groot deel van Azie, best wel veel protestanten en katholieken. Ons Mo heeft nog even als verkoper van bananen gespeeld maar moest na enkele tellen de draagbaar toch terug geven aan het tengere vrouwtje, vanwege het gewicht. Er werken hier ook veel vrouwen in de bouw is ons op gevallen. Dit is overigens in heel Azie. De meeste mannen zitten maar te zuipen en te dammen. Is natuurlijk ook niet verkeerd????? (auh Mo, niet knijpen) Een ritje in de cyclo is ook erg leuk. Het is eigenlijk gewoon een bakfiets met een zitje voorop. De fietsmeneer heeft een grote ijscobel bij om zich door het verkeer te wurmen. Wonder boven wonder gebeurt er hier bijna niets. Het is zeer raar om al dat verkeer op een soepele manier door elkaar te zien gaan.Vandaag zijn we naar Ome Ho Chi Minh geweest maar wat we al dachten, hij was niet thuis. Meneer was wederom, zoals elk jaar van sept. tot dec., voor een Beautiful Makeover naar Leco Zadelhoff. Dat houd in dat je ook niet in het mausoleum mag. Weg luguber avontuur. Het moet er ook heel klinisch ruiken.Dan maar door de Ambassade-wijk naar het Leninpark. Deze oude Rus word hier nog elk jaar geeerd met alle oude Communistenvrienden zoals Stalin, Mao en Ho Chi Minh. Het park is wel relaxed en je merkt dan niet veel meer van de drukte. Morgen gaan we lekker naar het Vietnam-waterpark. Heerlijk zwemmen en van de hoge glijbaan. Zijn weer echt aan onze tweede jeugd bezig?????

Vanaf maandag gaan we voor 3 dagen naar Halong Bay. Een zeer mooie plaats aan de kust in het noord-oosten, 60 kilometer van de Chineese grens. Halong heeft zeer mooi klifrotsen waar je onder in kunt. Het zijn limestone-caves dus dat word wandelen in de Prehistorie. We zitten op een oude nagebouwde chinese vissersjunk. Dat junk moet je niet vewarren met de jongens die hun dagelijkse portie in hun armen zetten. Gewoon een zeer mooie boot met bovenop 2 zeilen, airco-rooms en eurostyle plee's. Gelukkig niet van die Franse startblokken waar je "zeik"nat word. Er achteraan volgt een dagje Cat Ba beach dus wederom lekker relaxen.Jullie horen nog van ons als we terug zijn.

Nog effe dan...... I want to ride my bycicle, i want to ride my bike.......met dank aan Freddy

                                                                                                             HA LONG BAY en CAT BA ISLAND 

Daaaaaaaar zijn we weer na een tochtje door Ha Long Bay en Cat Ba Island. Wij raden iedereen aan, die nog naar Hanoi Vietnam gaat, een tour te boeken naar HLB en CBI. Na een 3 uur met de bus gereden te hebben kwamen we aan in de haven van HLB. Hier zijn we overgestapt op een oude, nagebouwde Chinese Jonk. Een houten boot met drie verdiepingen. In de onderste verdieping zitten 10 kamers met een 2 pers. bed en een douche/toilet. De tweede verdieping is de "eetzaal en recreatie ruimte". Grote banken met kussens en tafels om aan te eten, ramen rond de hele boot. Het bovendek is om te relaxen en te zonnen met ligbedden. De boot is een metertje of 35 lang, 6 meter breed en vanaf het water ongeveer 7 meter hoog. Hij is gemaakt van teakhout en geheel vet gelakt. Kortom een bootje om van te dromen. Om 13.00uur, na de lunch in een restaurant, zijn we te water gegaan. Niets is zo relaxed dan met een heel leuke groep van 15 personen de wateren van Noord Vietnam te bevaren onder het genot van een hapje en een drankje met op de achtergrond een heerlijk Lounche muziekje. Tja,...........zge het maar!!!! Na 2 uur varen kwamen we aan bij de Tinh Long cave wat wil zeggen de opsteigende draak. Over elke grot, berg, stad, dorp of meer weten ze je hier wel en verhaal te vertellen. In de meeste gevallen is de draak  of de schildpad wel de hoofdrolspeler. Na een klimmetje aangekomen in de grot. Voor diegene die de grotten van Han of Valkenburg gezien hebben, vergeten en een reisje HLB boeken. Niet normaal meer !!!!!  Kijk naar de foto's(mits ik deze kan verzenden want dat is nu het grote probleem voor ons) en lik je vingers af. Wooooooooow?????? Wij zijn er nog stil van. Diverse grote kamers met stalagtieten en stalagmieten(schrijf je dat zo???) van miljoenen jaren oud. Blijken er toch nog enkele randdebielen te zijn die vinden dat ze er zonodig hun naam op moeten zetten. Handen afkappen!!!! De totale grot is tevens een bergplaats voor alle inwoners van HLB bij een typhoon of grote storm. Houdt in dat er minimaal 35.000 mensen in kunnen??? Na de grot zijn we weer verder de baai ingevaren . Picture this: turqoise water met overal rondom je limestone rotsen die recht uit de zee komen. Om enkele rotsen, op het water wonen de vissers op een soort van woonboten die met elkaar verbonden zijn dmv bamboe bruggetjes. Hoe moeten we dit uitleggen.......?? Je moet het gewoon zien. Foto's doen in dit geval zeker afbreuk aan de werkelijkheid. Daar komt nog bij dat het een graadje of 28 is en de zon niet volledig als een  fakkel brand omdat er een spookachtige waas hangt!!! Dat met Haloween, nou dan weet je het wel?? Rond 17.15 uur zijn we voor anker gegaan om heerlijk in de Chinese zee te zwemmen. Te gek van het dak van de boot duiken en lekker dobberen op een Li-Lo, wat een ordinair luchtbed is. hahaha. Na het zwemmen onze kamer op gezocht voor eenfijne douche en omkleden voor het diner wat bijna geheel uit seafood bestond, vis, garnalen, inktvis n nog een tafel vol heerlijkheden.

Wat zo leuk is aan deze tour is dat als je aankomt bij de boot, de crew klaarstaat met koude natte handdoekjes en een lekker koelglas verse Jus de Orange. Als je uit de vochtige warme grot komt ze wederom een koud nat handdoekje en lekker verse annanas voor je klaarzetten, na het zwemmen wderom..........! Dan voel je je echt een gast en denk je bij jezelf, " wat zullen de rijke eigelijk nu aan het doen zijn". haha. Alle gekheid op een stokje, verwennerij noemt men dat. Na het diner een peukje roken in wat onze Australische medepassagier noemde de Cancer Alley en fijn ouwehoeren over van alles en nog wat. Info uitwisselen over hotels en plaatsen waar andere zijn geweest. EN DAN GEBEURT HET PLOTSELING!!!!!!!!!!!! Een goed schip is niets als er geen rat aan boord is. Jawel, laat het dus precies ons Mo zijn waar deze flinke jongen bij over het been loopt. AAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHH Hoe wat waar hij vandaan komt mag Joost weten,maar deze jongen vond het nodig om het gezelschapop het voordek eens even flink de stuipen op het lijf te jagen door even een rondje voordek te doen. Ik moet zeggen dat ik niet bang ben aangelgd maar alser een associale rat het nodig vindt om gewoon tussen 15 mensen te springen, dan heb ik het gehad. GATVERDE GATVER....Achteraf lach je erom om maar als zo'n beest een rondeje voordek doet dan is het snelover met de pret. Dit was tevens het signaal om maar eens "lekker te gaan slapen". Mo wilde die nacht lekker tegen me aanliggen zei ze, romantiek of AAAAAHHH. Wie zal het zeggen????hihi. Moet er nog bij zeggen dat ik de gehele nacht toch enkele keren wakker ben geweest en de rat heb horen lopen over het dek en zelf nog een klein krijsje hoorde. Haloween????? De volgende morgen na het ontbijt zijn we met de boot naar Cat Ba Island vertrokken voor nog een grot en daarna naar Monkey-Island. Nu hebben we al enkele apen-eilandjes gezien dus stelde ons daar totaal niets bij voor. Hier dus ook niet. Zeer mooi strand, lekker zwemmen en een schitterende zonsondergang nadat de andereboten weg waren,maar de apen zijn er gewoon onder dwang geplaatst dus wegblijven bij die mormels. Ze pikken alles, bijten je en zuipen je bier op. Hofjes-volk is het. Opzouten monkeys!!! We waren alseerste op het eiland en vertrokken als laatste. Dit laatste was echter omdat onze boot het begeven had. hahaha. Waarom achen Mo en ik en de rest niet. Nou, wij wennen er inmiddels aan en de rest nog niet. In het donker op een boot die gesleept word door een andere boot waarvan je denkt dat er direct nog een andere nodig is om deze te slepen, hahah, kun je het nog volgen, wij wel. Het had wel iets alsje met de groep op het bovendek staat en in de verte HLB ziet liggen in het donker met al zijn kerstlichtjes. Prachtig om mee te maken. Vond de rest toch ook wel. Na het diner lekker gaan slapen in een hotel en de volgende morgenweer op ons rattenschip terug gevaren na een stop-over om te zwemmen. Een hele leuke tour van 3 dagen waar we een verblijfadresje in Sidney aan over hebben gehouden als we naar Australie willen gaan. Op de boot hebben we ook een hele leuke meid uit Utrecht ontmoet. Kenza, een afgestudeerde rechten studente met Marokaanse roots. Zij werd echter de laatste dag op de boot flink ziek wat erg jammerwas. Na terugkomst in Hanoi hebben we ons een beetje onfermd over haar omdat ze alleen reist en niet hoopte dat het erger zou worden. Ze verblijft nu in het zelfde hotel alsons zodat we een oogjein het zeil kunne houden. Gisterenavond ook nog met Tod en zijn vriendin afgesproken om vanavond bij de locals te gaan eten. Hartstikke leuk stel uit Sidney, Australie. Kenza is vanmorgen na een koortserig nachtje(39,5C) naar het ziekenhuis gegaan.Mocht ze om 4 uur niet terug zijn gaan we haar opzoeken in het ziekenhuis. Vanmiddag de reis naar Hue geregeld bij, let wel" Handspan Travel. Als dat niet vertrouwd klinkt dan weet ik het niet meer!!!! haha. We hebben besloten om de 681 km te vliegen omdat blijkt dat het verschil tussen trein en vliegtuig maar 17 dollar is. Dus kortom, 18 uur treinen of een uurtje vliegen, heeee.

Morgen dus om 13.30 uur Hue alwaar in 1963 de monnik Thinc Quang Duc zichzelf met benzine overgoot en er een lucifer bij hield uit onvrede met de toenmalige president die zich verrijkte met geld van de gemeenschap. Deze monnik is tevens de cover van de cd van Rage against the machine een band uit Amerika uit eind jaren 90. Ik ben er een grote fan van en met mij nog miljoenen anderen getuige hun optreden op Pinkpop in 1995 waar zijn een kleine aardbeving veroorzaakte van3,5 op de Richterschaal. Ik hoop ter ere van de bovengenoemde Monnik.

Hoe kan ik beter afsluiten met de woorden van Zach De Larocha die op de cd zingt over Thinc Quang Duc: Killing in the name of.......aub luister eens naar de cd.

XXXXXXXXXXXXXXXXXX Pe en Mo